Eén van de testvliegers van het eerst uur was de uit Arnhem afkomstige Bernard de Waal, tevens een persoonlijke vriend van Anthony Fokker.
Bernard behaalde in Duitsland op 15 juli 1912 zijn vliegbrevet (nr, 255 van het Deutsche Luftfahrer-verband) op een Goedecker eendekker.
Kort daarna werd hij aangesteld als chef vlieger bij de vliegtuigfabriek van Jacob Goedecker, op het vliegveld te Gonsenheim-Mainz.
Niet alleen landvliegtuigen werden door de Waal gevlogen: met een bij Goedecker
gebouwde vliegboot nam hij deel aan het ‘Erste Deutsche Wasserflugmaschinen- Wettbewerb’ dat van 29 augustus tot 5 september te Heiligendamm plaatsvond en waarbij hij een troostprijs van 3.000 mark kreeg.
VliegschoolToen Fokker in 1912 in het Duitse Johannistahl, zijn Spinnen begon te bouwen, vestigde hij daar ook een vliegschool.
De vliegschool van Fokker was bedoeld om aanstaande (militaire) vliegers op te leiden, zodat zij de vliegtuigen konden besturen als deze gekocht en overgedragen waren.
Zowel fabriek als vliegschool werden niet lang daarna verplaatst naar het Duitse
Schwerin-Görries in Mecklenburg.
De vliegschool van Fokker bestond begin 1913 uit 25 medewerkers en Fokker zocht iemand om de leiding van de vliegschool op zich te nemen, zodat hij zichzelf meer met de vliegtuigconstructies kon bezig houden.
Hij vond die in de persoon van Bernard de Waal, die de overstap van Goedecker naar Fokker maakte.
In maart 1913 kwam de Waal in dienst bij de Fokker Aeroplanbau, eerst als
testvlieger en niet lang daarna had hij de algemene leiding over de vliegschool.
TestvluchtenBernard de Waal was een uitstekend vlieger en was vaak de tweede (na Anthony Fokker zelf) die met de Spinnen, de Spin varianten en later met de M-types diverse testvluchten maakte.
Ook als bestaande vliegtuigen veranderingen hadden ondergaan om de vliegeigenschappen te verbeteren, was het de Waal die een aantal vluchten maakte om die veranderingen te beoordelen.
Later was de Waal ook verantwoordelijk voor de zogenaamde acceptatievluchten, een laatste vlucht van een vliegtuig voordat het werd afgeleverd aan een klant.
Fokker F.2In 1920 bracht de Waal een Fokker F.2 van Schwerin naar Nederland, één en ander moest in het geheim gebeuren.
Fokker was reeds gevestigd in Amsterdam en het uitvoeren van vliegtuigen vanuit Duitsland was door de geallieerden verboden.
Na drie tussenlandingen werd het vliegtuig uiteindelijk per schip naar Amsterdam vervoerd.
Bernard de Waal bleef letterlijk tot zijn dood bij Fokker in dienst, hij overleed plotseling op 28 juli 1924 na een ziekte.