C.X

De Fokker C.X

In 1934 verschijnt het eerste prototype van de C.X: een strategische verkenner, tevens uitgerust als lichte bommenwerper.

De C.X haalt snelheden tussen 320 en 350 km/u en wordt voorzien van nogal wat verbeteringen, zoals een cockpit voorzien van een plexiglazen kap. De motor is meestal de 650 pk Rolls Royce Kestrel.
En het toestel is in staat een forse hoeveelheid bommen mee te nemen onder de ondervleugel.

Naast de beweegbare mitrailleur in de tweede cockpit beschikt het over een voormitrailleur die door het schroefvlak schiet.
Bij sommige toestellen is er zelfs een mogelijkheid om door een opening in de vloer van de tweede cockpit naar onderen te schieten.
De LA-KNIL in Nederlands Indië is de eigenlijke opdrachtgever, vandaar de Indische registratie FCx 450 van het eerste prototype.
Daar zal de C.X later in de tweede cockpit een extra besturing krijgen voor lesdoeleinden.

Toch blijft deze verkenner/lichte bommenwerper een te traditionele opzet houden.
De deels houten vleugel, de eenmotorige tweedekker-uitvoering en de verdere met buizenframe en gemengde bekleding afgewerkte romp waren in die tijd al bijna gedateerd.
Tijdens de afleveringen tussen 1934 en 1936 komt er steeds meer concurrentie van verkenner/lichte bommenwerpers met een enkele vleugel en twee motoren. Dat maakte het betreffend vliegtuig sneller, wendbaarder en kon het meer bommen dragen.

Interessant is dan wel weer de belangrijke rol in Finland tijdens de twee Fins- Russische oorlogen vanaf 1939.

Al met al worden in totaal 74 C.X toestellen gebouwd ,in Amsterdam bij Fokker 39 en in Finland in licentie 35 stuks.
De Nederlandse LVA neemt er 21 af, de LA-KNIL in Nederlands Indië 14 stuks en Finland rechtstreeks van Fokker nog eens 4 stuks.

Het is een mooi vliegtuig dat echter ook zal zorgen voor veel problemen in onderhoud en het verdere gebruik.
Dit vormde een grote handicap tijdens de meidagen van 1940. Regelmatig was de C.X niet inzetbaar of moest met pech terugkeren.

Met name in Nederland maar ook in Nederlands Indië is het tekort aan begeleidende jagers voor de C.X ook een groot gemis geweest.

Klik op de foto om de foto te vergroten
  • De C.X speelt een prominente rol in bovenstaande viddeo.

    Share by: