Algemeen
De Eerste Wereldoorlog duurde van 1914 tot 1918.
Fokker had zich, na enige omzwervingen in Duitsland, in 1912 in Johannisthal (bij Berlijn) gevestigd en met een lening van 5.000 gulden van zijn vader een vliegtuigfabriek(je) opgezet. Dit was ‘Fokker Aviatiek’.
De derde versie van zijn Spin had de aandacht van het Duitse leger getrokken. Het toestel werd voornamelijk voor lesdoeleinden gebruikt.
Toen de oorlog uitbrak, werd fabriek door de staat overgenomen en verplaatst naar Schwerin.
De vraag naar vliegtuigen nam enorm toe. Fokker nam duizenden arbeiders aan en produceerde diverse vliegtuigtypen in grote aantallen. Sommige bronnen spreken van 3.300 stuks en nog eens 2.000 werden in licentie gebouwd.
Fokker ontwierp één, twee en driedekkers en natuurlijk introduceerde hij het synchrone machinegeweer, dat door de propellerbladen kon schieten.
Zijn laatste creatie in Duitse dienst was de Fokker D-VII, die zo door de geallieerden werd gevreesd, dat dit jachtvliegtuig speciaal in het verdrag van Versailles (de wapenstilstandsovereenkomst) werd genoemd.
Anthony Fokker in de Eerste Wereldoorlog
Over de persoon Fokker ten tijde van de Eerste Wereldoorlog gaan diverse verhalen.
Hij is tot Duitser genationaliseerd, maar of dat wel of niet tegen zijn gebeurde is niet duidelijk.
Hij is miljonair geworden en zou met een koffer vol met bankbiljetten Berlijn hebben verlaten.
Is er smeergeld betaald voor de ‘smokkeltreinen’ en/of gebeurde dit met oogluikende toestemming van de ‘Interallied Control Commission’?
Gerelateerde artikelen