Bij Anthony Fokker’s eerste bezoek aan Amerika wist hij de Army Air Service te bewegen tot orders voor nog niet gebouwde vliegtuigen. Eén ervan betrof twee stuks van een vergrootte versie van de F.III.
Deze werd door Fokker als F.IV (contractueel als F.4) aangeduid. Zelden zal het zijn voorgekomen dat een type waarvan er slechts twee werden gebouwd, zoveel publiciteit zou oogsten en zo’n plaats in de geschiedenis zou krijgen.
De beide toestellen werden in Veere gebouwd en in maart 1922 naar Amerika verscheept. Ze kregen daar wat later de militaire aanduiding T-2 en registraties AS 64233 en AS64234.
De eerste werd na beproefd te zijn op McCook Field omgebouwd voor het maken van een langeafstandsvlucht: als eerste non-stop van west naar de oost over Amerika. Ondanks een paar pogingen lukte dat niet in 1922 en werd teruggegaan naar McCook Field.
Na verdere proefvluchten werd vanaf toen gestart vanaf Roosevelt Field, LI, New York.
Op 2-3 mei 1923 werd na 26 uur en 50 minuten vliegen geland op Rockwell Field, San Diego, Californië. De publiciteit was groot, maar de naam van Fokker werd zoveel mogelijk vermeden om de eigen industrie te ontzien. Maar de prestatie was zodanig, dat het toestel een definitieve plaats kreeg in het National Air Museum in Washington.
De tweede T-2 verging het minder glorieus. Na enige tijd werd die als proef omgebouwd tot Ambulance als type A-2.
Later werd het toestel teruggebouwd naar T-2 en gebruikt voor karteringsvluchten.
De Luiternanten Macready en Doolittle vatten toen het plan op om met het eerste toestel in stappen een vlucht te maken van San Francisco naar Hong Kong. Dit vond echter geen genade in de ogen van Generaal Patrick, de commandant van de Army Air Service. Ook het plan om het tweede toestel hiervoor te gebruiken werd afgewezen.
In juli 1925 werd het buiten gebruik gesteld. En ondanks aandringen van Fokker werden geen verdere bestellingen op het type geplaatst.
Klik op de foto om de foto te vergroten
Heeft u aanvullingen of opmerkingen over deze pagina?
Ga naar het contactformulier en stuur het ons op.
Alles is welkom! Foto's en teksten zullen we met bronvermelding plaatsen.