F.V

De Fokker F.V

De F.V werd ontworpen door Reinhold Platz op initiatief van de Fokkerfabriek, er was geen opdrachtgever bij betrokken. Het vliegtuig werd gebouwd in Veere. De krachtbron was een 360 pk Rolls-Royce Eagle VIII watergekoelde V-12. De eerste vlucht werd op 7 december 1922 op Schiphol gemaakt door Hermann Hess. De F.V was gebaseerd op de eerdere F.II, F.III en F.IV (allemaal van de hand van Platz) en was bedoeld voor langere vluchten met extra comfort voor de reizigers. Platz, nooit bang voor voor experimenten, introduceerde een flinke reeks innovaties:

  1. De F.V kon als tweedekker of als parasoldekker worden gebruikt; de ondervleugel kon snel verwijderd of teruggeplaatst worden. Als parasoldekker had het vliegtuig minder weerstand waardoor het sneller was, maar als tweedekker kon het vliegtuig zwaarder beladen worden. De keuze kon kort voor vertrek worden gemaakt.
  2. De romp was bekleed met twee lagen dun triplex, niet met doek. Dat zou de passagiers moeten beschermen tegen het motorlawaai.
  3. Het vliegtuig kreeg een toilet, bijzonder handig voor lange vluchten.
  4. De tweepersoons cockpit was uitgerust met dubbele besturing. Bij langere vluchten kon de gezagvoerder pauzeren om zijn taak over te laten aan zijn collega.
  5. Een deur verbond de cockpit met de passagierscabine. Zodoende kon de bemanning tijdens de vlucht een praatje komen maken met de passagiers, dan wel het toilet bezoeken.
  6. De passagierscabine werd verwarmd door de uitlaatpijpen van de motor. Deze waren verlengd en aan weerszijden langs de romp geleid. Met name nachtvluchten en wintervluchten zouden hierdoor gerieflijker moeten worden.
  7. Vanuit de cockpit kon tijdens de vlucht de instelhoek van het stabilo worden bijgesteld. Dit

zou de taak van de piloot verlichten wanneer het vliegtuig staartlastig (of neuslastig) bleek te zijn.

Van deze ideeën bleken sommige goed uit te pakken, andere niet. Wat aan de verwachtingen voldeed (3, 4, 5, 7) werd geïncorporeerd in de volgende F-types, wat niet beviel (1, 2, 6) keerde na de F.V niet meer terug.

 De belangstelling voor de F.V viel tegen. De KLM verloor haar interesse omdat Fokker een te hoge prijs vroeg. In juni 1923 werd de F.V uitgeleend aan Deruluft, een Duits-Russische luchtvaartmaatschappij. Deruluft pionierde met succes op lange, koude trajecten en had goede ervaringen met de Fokker F.III waarvan ze er tien bezat. De F.V werd naar Moskou gevlogen en daar getest, maar afgekeurd vanwege zijn matige plafond en lage stijgsnelheid. De koop ging niet door en het vliegtuig werd geretourneerd naar Nederland. In het voorjaar van 1924 werd de F.V verkocht aan een firma in Oostenrijk. Hoe het verder liep is nooit duidelijk geworden.

Het bleef bij de bouw van één toestel (c/n 2050). Onderstaande foto’s tonen dit ene exemplaar in diverse gedaantes.


Bronnen:

Fokker Verkeersvliegtuigen. Fokker/Van Holkema & Warendorf. René de Leeuw e.a. (1989)

F.V - Fokkers vergeten verkeersvliegtuig. Luchtvaartkennis 2/2005. Harm J. Hazewinkel (2005)

Fokker - Licensed to fly for one hundred years. Fokker Technologies. Frank van Dalen (2014)

Foto’s en archiefstukken bewaard in het Aviodrome, Lelystad.


Klik op de foto om de foto te vergroten


Een aanzienlijk aantal foto's op deze F.V site is beschikbaar gesteld door het archief van het Aviodrome. Hiervoor onze dank.

Er zijn filmbeelden bewaard gebleven van de RR13 (c/n 2050) in Moskou, juni 1923.

We zien de passagiers instappen en het vliegtuig opstijgen.   

Share by: