Ford National Reliability Air Tour

Ford National Reliability Air Tour 1925

Ford National Reliability Air Tour 1925
De beroemde autofabrikant Henry Ford wilde het imago van de luchtvaart verbeteren. Hij meende dat Amerika rijp begon te worden voor de verkeersluchtvaart.

Samen met zijn zoon Edsel schreef Henry Ford in juli 1925 de Ford Reliability Tour uit.

Dit was een wedstrijd voor commerciële vliegtuigen, waarbij de nadruk lag op betrouwbaarheid. De bedoeling was er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, dat het vertrouwen van liet publiek in het luchttransport moest vergroten.


Op het moment van de aankondiging van de wedstrijd bevond Anthony Fokker zich in Amerika om zijn (éénmotorige) F-VIIa te demonstreren.. Zijn fijne neus voor publiciteit rook meteen mogelijkheden.

Het is niet bekend of het ongeluk met deze F.VIIa in Pennsylvania toen al had plaatsgevonden, maar Fokker had zich laten overtuigen van het belang van 3-motoige vliegtuigen.

Daarom seinde hij naar naar Platz, zijn chef-constructeur, dat de tweede F.Vlla moest worden omgebouwd tot driemotorige machine en vervolgens naar Amerika verscheept voor de Ford Reliability Tour.


Het ging er bij de air tour niet om wie als eerste op de bestemming arriveerde. Alles draaide om de betrouwbaarheid. Wanneer een etappe binnen een bepaalde tijd was afgelegd, kreeg men een zogeheten "perfect score".
Wie de meeste perfect scores behaalde, werd winnaar.
Aangezien meerdere van de 17 deelnemers iedere dag een "perfect score" haalden, was er eigenlijk geen winnaar. Fokker had dat al voorzien. De opdracht was in wezen vrij eenvoudig, zeker voor wie over een goed vliegtuig beschikte. Hij probeerde daarom telkens als eerste op de eindbestemming van de betreffende dag te arriveren.
De eerste drie dagen lukte dat moeiteloos. De wachtende journalisten stoven derhalve op Fokker af, maakten snel hun verhaal en gaven dat telefonisch door aan hun redactie. Soms, maar lang niet altijd, maakten zij melding van de later aangekomen deelnemers. Steeds genoot Fokker veel meer aandacht dan de rest. De meeste aandacht van de kranten kreeg hij ook op de vierde dag, toen hij niet eens als eerste aankwam. Hij had toen al zo'n grote "publiciteitsvoorsprong" opgebouwd, dat de media niet meer om hem heen konden.


De kranten schreven zoveel over de Fokker Trimotor, dat zelfs gesproken werd van de "Fokker Reliability Tour" of de "Fokker Publicity Tour".


Gebaseerd op: http://www.nederlandseluchtvaart.nl/forums/showthread.php?4186-Fokker-F-VIIa-3m

F-VIIa-3m VS Ford Trimotor
Ondanks de successen in de publiciteit maakte de F.VIIa-3m de hooggespannen verkoopverwachtingen in Amerika niet waar.
De oorzaak daarvan was, dat de capaciteit van acht passagiers spoedig te gering bleek voor het Amerikaanse binnenlandse luchtnet.

Henry Ford had wel succes met zijn sterk op de Fokker lijkende Ford 4-AT en de latere, bijna identieke 5-AT met plaats voor 12 tot 15 passagiers.
Opmerkelijk was dat Ford in navolging van Junkers metalen golfplaten toepaste voor zowel de vleugel- als de rompbekleding, terwijl Fokker vasthield aan zijn houten vleugels en staalbuis met doek rompen. Het succes van Ford met metaalbouw was voor Fokker nog geen aanleiding om zich ook hierop toe te leggen.
Noch de tijd, noch de stand van de techniek waren daar op dat moment rijp voor, zoals ook blijkt uit de verkoopsuccessen van zijn driemotorigen buiten Amerika. Vooral de F.VIIb-3m werd een groot succes.

Bovenstaande teksten zijn gebaseerd op een artikel in http://www.nederlandseluchtvaart.nl


Links:



Rond 3' 50'' zie je de F-VIIa/3m opstijgen.
Share by: