S.13

De Fokker S.13 Universal trainer

De S.13 Universal trainer was ontwikkeld als navigatietrainer en meermotorige trainer.

Op 13 december 1946 kwamen vertegenwoordigers van de LSK, NIV en Fokker bijeen voor een vergadering over de afzetmogelijkheden van de S.13.

Er werd onder andere vastgesteld dat er voor Nederland en N.O. Indië een behoefte was aan 123 exemplaren met een jaarlijkse aanvulling van 25 Stuks.

De S.13 was een middelgrote geheel metalen laagdekker, in het begin zou de

S.13 twee motoren van 450 Pk. elk krijgen en een startgewicht hebben van 4500 Kg., met een prijskaartje van ƒ 600.000 (gulden).

Zowel de LSK (Lucht Strijdkrachten, voorloper van de KLu) als het NIV (Het NIV was een zijtak van het NLL, Nationaal Luchtvaart Laboratorium en verstrekte opdrachten, financiële middelen en informatie op het gebied van vliegtuigontwikkeling) droegen wijzigingen aan in het eerste ontwerp.


Tijdens hiernavolgende besprekingen werd overwogen om het betreffende ontwerp tevens geschikt te maken voor de Rijksluchtvaartschool (RLS) en als verkeersvliegtuig voor de KLM.

Al spoedig beek dat de LSK en de KLM zoveel uiteen lagen voor wat betreft de eisen waaraan het vliegtuig moest voldoen, dat een dergelijk voorstel geen toekomst bood.

Ook de RLS haakte spoedig af.


Na een aantal wijzigingen aan het S.13 ontwerp was het startgewicht toegenomen tot 5500 Kg. en werd er een motorvermogen geëist van 2X 600 Pk.


Toe het prototype nagenoeg voltooid was, werd van militaire zijde op 1 juni 1949 schriftelijk bevestigd, dat “...het nog geenszins vaststaat dat door de Luchtmachtstaf tot onderhandelingen met de N.V. Fokker betreffende de aankoop van een aantal S.13 vliegtuigen zal worden overgegaan...”

In deze brief werd dus met zoveel woorden gezegd dat er bij de LSK geen behoefte bestond aan de S.13.

De LSK kocht ook geen vergelijkbaar vliegtuig in het buitenland.

In het kader van het MDAP-program, Mutual Defense Aid Program of Mutual Defense Assistance Programme leverde de Verenigde Staten uit hun surplus vanaf 1948 goederen voor de wederopbouw van Europa na de Tweede Wereldoorlog.

Voor de LSK betekende dat, dat zij bijna gratis de beschikking konden krijgen over vele Beechcraft T-7 navigators en Beechcraft Model D-18 vanaf medio 1950.

Ook een poging om een S.13 met drijvers uit te rusten en geschikt te maken voor toepassing in Nederlands Indië, leverde geen succes op.


Een deel van de foto's en teksten zijn afkomstig van een onbekende auteur uit Amstelveen.
Aan het eind van deze pagina vindt u een link naar de PDF.


Klik op de foto om de foto te vergroten


Link naar de PDF: Fokker S.13 Universal Trainer door een onbekende auteur uit Amstelveen.

Share by: