T.II

De Fokker T.I en T.II

Een derde opdracht die Fokker bij het eerste bezoek aan Amerika verkreeg betrof een torpedovliegtuig voor de US Navy.

Hiervan werden er drie stuks besteld onder de aanduiding FT Seaplane.

De Navy had al een aantal bestellingen bij diverse fabrieken op een torpedovliegtuig uitstaan maar wilde tot een keuze komen.

Het eerste Fokker ontwerp hiervoor zal de T.I zijn geweest. De verbeterde versie werd als T.II in Veere in productie genomen.


Op 22 januari 1922 was het eerste toestel gereed voor testvluchten, nog zonder torpedo.

Spoedig gaf Fokker opdracht de romp met 90 cm in te korten om de onvoldoende prestaties te verbeteren.

Toen Generaal Mitchell van de Army Air Service begin maart 1922 Veere bezocht werd na een demonstratie de romp met nogmaals 90 centimeter ingekort.

Begin juni werd het eerste toestel via Antwerpen naar Amerika verscheept, terwijl de afbouw van beide andere toestellen nog moest beginnen.


Toen Fokker in juli 1922 voor zijn tweede bezoek in Amerika was, vloog hij op 8 juli zelf de T.II met succes voor op het Naval Air Station Anacostia. De contractuele demonstratie met een torpedo vond echter niet plaats. Toen na zijn vertrek andere vliegers dat beproefden, kwam het toestel niet uit het water.

De Navy riep de Douglas DT uit tot winnaar van de vergelijkende proeven en plaatste bestellingen op dit type.

Daarbij wilden ze van de opdracht aan Fokker af, hetgeen met succes werd aangevochten toen bleek dat verzuimd was om na het inkorten van de romp ook de drijvers van de FT een stukje naar voren te verplaatsen. Nadien voldeed de FT wel aan de contractvoorwaarden en werden ook de twee andere FT’s midden 1923 geleverd.

Daarna werd tot 1927 nog spaarzaam van de toestellen gebruik gemaakt. Alleen het derde toestel, dat was verbouwd tot transportvliegtuig, werd nadien in 1928 verkocht en nog een paar jaar als burgervliegtuig geregistreerd.


Klik op de foto om de foto te vergroten


Nederland


Amerika

Share by: