D.XVI

De Fokker D.XVI

Na een aanvraag van de LVA ontwikkelde Fokker de D.XVI, een anderhalfdekker, met een 460 pk Armstrong Siddeley Jaguar 14 cilinder stermotor in twee rijen van zeven cilinders.
Het prototype maakte in juli 1929 zijn eerste vlucht.
De AS Jaguar-motor was voorzien van een zogenaamde Townend ring, dit verminderde de luchtweerstand en zorgde voor een betere luchtkoeling van de motor.
De D.XVI jager was uitgerust met 2 Vickers M20 mitrailleurs die later vervangen werden door FN brownings.

Van de 21 gebouwde toestellen gingen er 16 naar de LVA, 14 toestellen waren voorzien van een registratie, de andere twee waren vervangende toestellen voor  gecrashte D.XVI’s.
Vier D.XVI’s gingen naar de Hongaarse luchtmacht, één voor een demonstratie naar Italië. Later ging dezelfde kist naar China, waar hij in 1931 door Japan werd geconfisqueerd tijdens de Chinees-Japanse oorlog.
De Hongaarse D.XVI’s waren uitgerust met Bristol Jupiter stermotoren.
Eén D.XVI heeft als test met een Armstrong Siddeley Panther IIIa motor van 590 pk gevlogen met een driebladige propeller.
Op dit toestel was geen bewapening gemonteerd, door de driebladige propeller functioneerde het synchronisatiesysteem niet.
Een ander toestel was als proef uitgerust met een 650 pk Curtiss Conquerror V1570 motor, deze versie zou eventueel naar het ML-KNIL gaan.
Op 20 maart 1931 crashte dit toestel op Schiphol en werd niet verder ontwikkeld.


Tijdens het operationele bestaan van de D.XVI bij de LVA, hebben er wijzigingen plaatsgevonden aan het landingsgestel.


De D.XVI is van 1929 tot 1939 bij de LVA in dienst geweest.


Klik op de foto om de foto te vergroten


Share by: