De D.XI in gebruik

De D XI in gebruik bij verschillende landen

De eerste onderhandelingen die Fokker voerde over de D.XI die op stapel stond waren met de Sovjet-Unie. Fokker had daar eerder D.VII’s en C.III’s aan geleverd en kennelijk was het nieuwe type daarbij ter sprake gekomen. Op 26 februari 1923 werd een proefexemplaar van de D.XI besteld. De contacten daarover liepen via de Handelsvertegenwoordiging op de ambassade van de Sovjet-Unie in Berlijn.

Maar in die periode groeide ook in Duitsland het besef dat zij een krijgsmacht moesten opbouwen, hoewel die door de vrede van Versailles verboden was.

Aanleiding was de Frans/Belgische inval in het Ruhrgebied. Deze vond plaats tussen 11 en 16 januari 1923 om Duitse herstelbetalingen veilig te stellen.

Al enkele maanden erna startte geheime onderhandelingen met Fokker om Duitsland aan nieuwe jachtvliegtuigen te helpen.


Duitsland gaf aan interesse te hebben in 44 D.XI Hispano’s en 6 D.XI Napier Lion’s.

De Sovjet-Unie stelde zelfs een order op 125 D.XI Hispano’s in het vooruitzicht. Voordat die laatste order definitief werd, was het eind 1923.

Maar van Duitse zijde werd sneller gehandeld. In juni 1923 werd een bestelling geplaatst, waarbij de D.XI Napier Lion vrij snel erna werd omgedoopt tot D.XIII. Fokker startte direct met de productie.

In januari 1924 werd de Duitse opdracht opgehoogd tot 50 D.XI’s en 50 D.XIII’s. Maar toen de productie van de D.XI gereed was werd besloten alleen de D.XIII’s af te nemen. Die gingen naar de geheime Duitse basis te Lipetsk in de Sovjet-Unie.

De voor Duitsland bestemde D.XI’s werden door Fokker in opslag genomen en later aan Roemenië geleverd.

De 125 D.XI’s voor de Sovjet-Unie waren toen al verscheept.


Naast Duitsland en de Sovjet-Unie kochten Spanje en Argentinië elk één D.XI. Zwitserland kocht twee stuks van een later model van de D.XI.

Ondanks de vele aanvragen die Fokker voor het toestel ontving, bleef het daarbij. Van de D.XIII werd nog wel een exemplaar aan de Sovjet-Unie verkocht en Fokker gebruikte er een voor het vestigen van een wereldsnelheidsrecord.


Klik op de foto om de foto te vergroten


Sovjet-Unie

Overige landen

  • Duitsland

    Omdat de order voor Duitsland is geannuleerd zijn de toestellen opgeslagen en later aan Roemenië verkocht, zodat alleen foto’s tijdens de productie bestaan.


    Share by: