Het levensverhaal van Anthony Fokker als boek, als speelfilm, als stripverhaal, als toneelstuk, als documentaire, als luisterboek, als televisieserie.
Een chronologisch overzicht van zijn biografieën.
Iedere Nederlander kende in 1937 de Fokker G-1. Maar niemand kende de testpiloot die de eerste vlucht maakte en vervolgens vier weken lang het prototype aan de tand voelde. Zijn naam was Karel Mareš, een Tsjech die niet bij Fokker in dienst was. Waarom viel de keuze op deze onbekende buitenlander?
In 1912 maakte Anthony Fokker, 22 jaar oud, kennis met een jonge russische aviatrice.
Op slag verliefd nam hij haar in dienst als demonstratiepilote. Maar wie was zij eigenlijk?
In 1912 deed Anthony Fokker met zijn Spin mee aan een internationale vliegwedstrijd in Sint-Petersburg.
Fokkers autobiografie De Vliegende Hollander uit 1931 was lange tijd onze voornaamste bron over dit gebeuren, maar aanvullende informatie is beschikbaar gekomen uit Rusland.
Door het verdrag van Versailles kon Duitsland na de Eerste wereldoorlog geen vliegtuigen meer bouwen en was een luchtmacht ook niet toegestaan.
Door een list wist Duitsland zich te onttrekken aan het toezicht van de geallieerden en werd in het Russische Lipestk een vliegschool opgericht.
Maar hoe kwam men aan de benodigde vliegtuigen???
In dit verhaal willen wij een overzicht geven van de gebeurtenissen op vliegpark Bergen in Noord-Holland, rond de meidagen van 1940.
Het is een verhaal van heldendaden en stommiteiten. We pretenderen niet dat dit het ware verhaal is, want in een oorlog sneuvelt de waarheid als eerste. De bronnen die we geraadpleegd hebben, spreken elkaar dan ook af en toe tegen.
Lees en huiver!
Het verhaal van Manfred von Richthofen en Anthony Fokker.
Geschreven door Annabel Junge.
Een zeer goed geschreven en gedocumenteerd verhaal over twee hoofdrolspelers uit de eerste wereldoorlog en hun onderlinge relatie.
Een Algemene Inleiding door Hans Appel.
Wanneer men zich wat verdiept in deze oorlog dan springt de geweldige technologische vernieuwing in de luchtvaart tussen 1914 en 1918 in het oog. Een ongekende technische vernieuwing waar we nu nog steeds de vruchten van plukken
Hans Appel
Dit artikel gaat voornamelijk over de ontwikkeling van de jachtvliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog.
Hans Appel
Maar waarom is men ooit op het idee gekomen om driedekkers te construeren?
Aan het begin van de 20e eeuw was men nog niet in staat zelfdragende vleugelconstructies te maken die voldoende lift konden leveren bij het beperkte motorvermogen.
De Adelaar van Lille
Geschreven door Annabel Junge
(Gepubliceerd in "Luchtazen van de keizer", uitgeverij Aspekt 2020)
Hans Appel
Hoewel een dubbeldekker-vleugelconfiguratie een constructief voordeel heeft ten opzichte van een eendekker, namelijk de stijfheid van de vleugels,produceert een tweedekker meer weerstand dan een vrijdragende eendekkervleugel.
Door hans Appel
Het Fokker synchronisatie mechanisme in de Eerste Wereldoorlog zou in een paar weken zou zijn uitgedacht en geconstrueerd. Een mooi verhaal maar de werkelijkheid is weerbarstiger.
Door Hans Appel
Engelstalig artikel over de ontwikkeling van het gesynchroniseerde machinegeweer.
Originally published in the July 2013 issue of Aviation History.
Uit het Duits vertaald door Hans Appel.
Dit boek behandelt de ontwikkeling van de stuurkolomgrepen voor vliegtuigen die door de Fokker Flugzeugwerke tussen 1911 en 1918 werden geproduceerd.
Door Henk Amstelveen
Met dit boek wil ik een zo’n goed mogelijk beeld geven over de bouw en het gebruikvan de S-11 als elementair opleiding vliegtuig voor de toenmalige toekomstige piloten binnen diverse luchtmachten in de jaren ‘50 en ‘60 van de vorige eeuw.
Door Henk Amstelveen en Jan Homma
De Fokker F-28 kende voor een aantal klanten IP en VIP uitvoeringen, vaak voor staatshoofden of legerleiders, waarbij de IP stond voor Important Person en VIP voorVerry Important Person.
Tijdens gesprekken, die Fokker later met Noorduyn voerde, kwam ook de gedachte vaneen driemotorig vliegtuig aan de orde. Noorduyn liep al enige tijd met ideeën daarover rond, maar Fokker was er niet enthousiast over. "Bob, je bent gek!" moet Fokker gezegd hebben.
Uit: Fokker Commercial Aircraft written by Public Relation Department of the N.V. Koninklijke Nederlandse Vliegtuigenfabriek Fokker and Hein van Meerten. 1994
Door Hans Appel
Anthony Fokker ging in 1910 een samenwerking aan met Oberleutnant Franz von Daum. Hierbij werd afgesproken dat von Daum voor de financiering van de samenwerking zou zorgen en dat Anthony Fokker verantwoordelijk zou zijn voor de techniek.
Fokker heeft op diverse plekken in Nederland vliegtuigen of vliegtuigonderdelen gebouwd.
Soms ook gedwongen . . .
De opkomst en de ondergang van de Fokkerfabrieken in de USA
Dit Engelstalige artikel uit “Vinatge Airlplane", september 2000, door John Underwood focust op de Amerikaanse periode van ‘Tony’ Fokker en zijn getalenteerde ontwerpers.
Op marsethistoria.nl troffen wij een bijzonder doorwrocht stuk aan over Fokker in Nederland,
Geschreven in 2019 door Dirk Starink
Een uitgebreid (foto)verslag van de reizen naar "Ons Indië".
De tekst en de foto's komen uit 1935 en zijn uit “De vliegende Hollander”, een uitgave van de beschuitfabriek “Patria”.
Het was een boek waar de lezer de plaatjes zelf in moest plakken net als bij de bekendere ‘Verkade-albums”.
Getekend door R. ter Cock, ter beschikking gesteld door Dio Roelofs.
Fokker heeft overeenkomsten gesloten met diverse fabrikanten om zijn toestellen daar te laten produceren.
Ook zijn door Fokker (soms onder dwang) toestellen van andere fabrikanten / ontwerpers geproduceerd.
Een film over Croydon airport, waar een Fokker F.VIII, een F.IX en een F.XII in optreden.
Engels gesproken.
Een YouTube aflevering over de Fokker D.XXI
Mr. van Lear Black, een Amerikaans millionnair, chartert in 1927 en 1928 bij de KLM een vliegtuig met bemanning. In feite is dit de eerste langdurige en bovendien intercontinentale charter in de luchtvaartgeschiedenis. Mr. van Lear Black doet dit niet in de eerste plaats om zakelijke redenen, maar vindt het leuk zo maar een 'beetje' rond te vliegen, just for fun.
Beelden: Hendrik Kragt, HATO, Curaçao. (1937)
De F.XVII Oehoe / Oriol stijgt op vanaf HATO. Dit vliegveld ligt aan de rand van het eiland aan de noordkant van Curacao.
Vanuit het vliegtuig zie je de olieraffinaderij.
Het aangrijpende verhaal van de Nederlandse luchtmacht in mei 1940 verteld door LVA personeel.
Nieuwe alinea
Heeft u aanvullingen of opmerkingen over deze pagina?
Ga naar het contactformulier en stuur het ons op.
Alles is welkom! Foto's en teksten zullen we met bronvermelding plaatsen.